In de korte tijd dat Google Motorola in zijn bezit had, heeft het de mobieltjesmaker afgeslankt en omgevormd tot een vooraanstaande maker van Android-telefoons. Onder de vleugels van Lenovo kan het een geduchte concurrent van Samsung worden.

Het lijkt in eerste instantie een bizarre deal. Google kocht Motorola voor 12,5 miljard dollar en verkoopt het nu aan het Chinese Lenovo voor net geen 3 miljard dollar. Een megaverlies, toch?

Wie dieper kijkt ziet dat het niet zo’n zeperd is voor Google als gedacht. Een snelle rekensom.

Op het moment van de overname had Motorola een cashvoorraad van 3 miljard dollar. Ook had Motorola belastingdeals gesloten met verschillende Amerikaanse staten die Google een besparing van zo’n 1 miljard dollar opleverden.

Daarnaast verkocht het de tak die kabelkastjes maakt voor ongeveer 2,5 miljard dollar. Nu slijt het de rest van Motorola aan Lenovo voor bijna 3 miljard dollar. Eindafrekening: een verlies van 3 miljard dollar.

Motorola gekocht om de patenten

Dat is natuurlijk nog steeds een enorm bedrag. Maar Google heeft daar wel iets voor gekregen: een boel patenten. Als onderdeel van de deal met Lenovo houdt Google namelijk het merendeel van de patenten van Motorola.

Dat was volgens topman Larry Page de hoofdreden waarom Google Motorola kocht. Het bedrijf had zelf relatief weinig patenten in bezit en was daardoor kwetsbaar in rechtszaken met onder meer Apple en Microsoft.

Als je bedenkt dat er tweeënhalf jaar geleden 4,5 miljard dollar op tafel is gelegd voor de patenten van Nortel, waar Google overigens naast greep, dan valt het verlies op de Motorola-deal nog mee.

Blijft de vraag hoe waardevol de patenten van Motorola werkelijk zijn. Recente uitspraken van rechters wijzen erop dat Google er minder aan heeft dan ze op voorhand misschien hadden gedacht.

Google ineens hardwaremaker

Met de aankoop van Motorola kreeg Google niet alleen patenten in zijn bezit, het was ook ineens hardwaremaker. En dat lag gevoelig bij de fabrikanten van andere Android-telefoons, waar Google ineens direct mee ging concurreren.

Dat het de mobieltjestak nu van de hand kan doen, komt Google dus wel goed uit. Zeker als je kijkt naar de financiële resultaten van Motorola, dat elk kwartaal honderden miljoenen dollars verlies maakte.

Winst maken niet het plan

Maar misschien nooit is de bedoeling van Google geweest om het onderdeel winstgevend te krijgen. Wat ze verkopen aan Lenovo is een heel ander bedrijf dan ze twee jaar geleden kochten.

Motorola is enorm afgeslankt. Er zijn ruim 5000 banen geschrapt en de divisie die kabelkastjes maakt is overgedaan. Wat overblijft is een pure mobieltjesmaker, die Android-telefoons maakt met een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding.

Lenovo kan succes Motorola uitbouwen

Google heeft met Motorola dezelfde strategie gevolgd als met de eigen Nexus-lijn. Het heeft telefoons in de markt gezet zoals de Moto X en Moto G, die veel waar voor hun geld bieden. Daarbij is Google niet bang om telefoons tegen kostprijs of zelfs iets daaronder te verkopen. Net zoals Amazon doet met de reeks Kindle-apparaten.

Ja, elk kwartaal verloor Google honderden miljoenen op Motorola. Maar nu heeft de Android-wereld er een competitieve telefoonmaker bij, die onder Lenovo verder kan groeien. Dat is de Chinezen immers ook gelukt met de pc-divisie die ze in 2005 overnamen van IBM. Inmiddels is Lenovo de grootste pc-maker ter wereld.

Concurrent van Samsung

Motorola in Chinese handen kan een geduchte concurrent worden van Samsung, dat de Android-markt domineert. Samsung is de drijvende kracht geweest achter de razendsnelle groei van Google's besturingssysteem, maar daardoor is de zoekgigant ook erg afhankelijk geworden van de Zuid-Koreanen. Dat leverde in het verleden al eens spanningen op tussen beide bedrijven.

Al zijn Google en Samsung tegenwoordig steeds grotere vriendjes, een diversere Android-wereld met meerdere grote fabrikanten zou goed zijn voor Android, en dus voor Google. Want aan het mobiele besturingssysteem verdient Google geld, niet aan het maken van telefoons.

Lees ook

Android slokt de rest op in drie jaar tijd

Chinees Lenovo slaat gat met HP in dramajaar voor pc-markt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl